Hoppa till huvudinnehåll
Bosch i Sverige
Nyheter

Bosch bygger halvledarfabrik för tio miljarder

En kärnkomponent i elektriska system är halvledare, vilka spelar en betydande roll i framförallt fordon. Bosch är branschledare och har producerat halvledare i över 45 år. Med expertis inom fordons- såväl som halvledarindustrin växer Bosch nu snabbare än marknaden, och en ny halvledarfabrik planeras öppna år 2021.

Bosch bygger halvledarfabrik för tio miljarder

Under 2016 var varje nyregistrerad bil på marknaden utrustad med i genomsnitt nio stycken Bosch-tillverkade halvledare. De små chippen är oumbärliga för en mängd självklara funktioner i dagens bilar – som att informera navigationssystemet om i vilken riktning fordonet färdas och att vid olycka signalera till airbagen att aktiveras.

– Halvledare har funnits länge, men dess fulla potential har ännu inte nåtts. Dessa komponenter är nyckeln till modern mobilitet, och det är omöjligt att föreställa sig bilar idag utan dem, säger Jens Fabrowsky, ledamot i Boschs Automotive Electronics-division.

Halvledare i fordon utstår oerhörda påfrestningar som höga temperaturer och starka vibrationer. Att utveckla halvledare som klarar av dessa är en intensiv process. Här har Bosch en stor fördel med sin expertis inom både fordons- och halvledarindustrin.

– Vår omfattande expertis inom halvledare hjälper oss att både utveckla nya fordons-funktioner och ständigt förbättra själva chipen, säger Fabrowsky.

I sin satsning på halvledare gör nu Bosch en av de största investeringarna i bolagets historia: cirka en miljard euro läggs på en ny halvledarfabrik i tyska Dresden som ska öppna 2021. Med det vill Bosch utöka sin produktionskapacitet och därigenom öka sin konkurrenskraft ytterligare på den globala marknaden.

Presskontakt

Inger Strand
Head of Corporate Communications

Telefon

Allmänna frågor om Bosch