Hoppa till huvudinnehåll
Bosch i Sverige
Bosch i världen

Bosch-koncernen i korthet

Som ett ledande företag inom IoT erbjuder Bosch innovativa lösningar för det smarta hemmet.

Vad vi gör

Bosch-koncernen är en ledande internationell leverantör av teknologi och tjänster, med omkring 394 500 medarbetare globalt (per 31 december 2020). Företaget omsatte 71,5 miljarder Euro under 2020. Verksamheten är indelad i fyra affärsområden: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods och Energy and Building Technology. Som ett ledande företag inom IoT erbjuder Bosch innovativa lösningar för smarta hem, smarta städer och Industri 4.0. Med sin expertis inom sensorteknologi, mjukvara och tjänster, såväl som sitt eget IoT-moln, kan företaget erbjuda kunder lösningar över domäner från en och samma leverantör. Bosch-koncernens strategiska mål är att underlätta en uppkopplad livsstil med produkter och lösningar som antingen innehåller artificiell intelligens (AI) eller har utvecklats eller tillverkats med dess hjälp. Bosch förbättrar människors livskvalité över hela världen, med produkter och lösningar som inspirerarar och lockar. Kort sagt, Bosch skapar teknologi som är ”Invented for life”.

Bosch-koncernen globalt

Nyckeltal i korthet.

Försäljningsintäkter, delägare, platser – fakta om Bosch Group och dess varumärken i korthet.

Publikationer

Ladda ner aktuell information om Bosch här.

Omslag på Bosch today

Bosch today

Allt du behöver veta om Bosch, kort och koncist

Omslag till Boschs årsredovisning 2020

Årsredovisning 2020

Företagsprofil och årsredovisning för 2020

Våra affärsområden

Bosch uppvisningsbil

Mobility Solutions

Mobility Solutions

Affärsområdet Mobility Solutions eftersträvar en säker, hållbar och inspirerande vision och kombinerar Bosch-gruppens expertis inom områdena individualisering, automatisering, elektrifiering och uppkoppling. Affärsområdet fokuserar på sin roll som leverantör av fordonskomponenter och delsystem samt på livscykeln för området mobila lösningar som involverar operatörer av fordonsparker och mobilitetsplattformar. Som leverantör av fordonsteknik erbjuder affärsområdet sina kunder integrerade mobilitetslösningar inom följande huvudområden: insprutningsteknik och kringutrustning av drivlinor för förbränningsmotorer, lösningar för elektrisk framdrivning, säkerhets- och förarassistanssystem och automatiserade funktioner, teknik för användarvänlig infotainment såväl som kommunikation inom och mellan fordon och infrastruktur, verkstadskoncept samt teknik och tjänster för fordonseftermarknaden. Livscykeln för området mobila lösningar omfattar ytterligare produkter och tjänster för fordonsparksoperatörer, till exempel regelbunden datainsamling, trådlösa programvaruuppdateringar och smarta batteriladdningssystem. Den 1 januari 2020 blev den tidigare affärsenheten Bosch eBike Systems en egen division inom affärsområdet Mobility Solutions. I affärsområdet ingår även verksamhet som involverar tvåhjulingar, kommersiella fordon och entreprenadmaskiner samt tekniktjänster.

Bosch uppvisningsbil
Kontroll av Industri 4.0-processer via en skärm

Industrial Technology

Industrial Technology

Till detta affärsområde hör Drive and Control Technology, en division specialiserad på driv- och styrteknik som säkerställer effektiva, kraftfulla och säkra rörelser i maskiner och system av alla storlekar. Företagets långa erfarenhet inom globala tillämpningar har delats upp i marknadssegmenten Mobile Applications, Machinery Applications och Engineering samt Factory Automation. Med sina intelligenta komponenter, skräddarsydda systemlösningar och tjänster skapar Drive and Control Technology den miljö som krävs för fullständigt uppkopplade tillämpningar. Divisionen erbjuder sina kunder hydraulik, elektriska driv- och styrsystem och teknik för linjära rörelse och montering, inklusive programvara och uppkopplad teknik. Boschs interna leverantör av montagesystem, Robert Bosch Manufacturing Solutions GmbH, utvecklar flexibla och skalbara metoder för montagesystem, skräddarsydda lösningar inom test- och processteknik samt närliggande tjänster. I Industrial Technology ingår även affärsområdet Bosch Connected Industry. Med fokus på Industri 4.0 utvecklar denna enhet mjukvarulösningar och genomför projekt för interna och externa kunder.

Kontroll av Industri 4.0-processer via en skärm
Borrhammare från Bosch

Consumer Goods

Consumer Goods

Här finns Power Tools-divisionen som är en leverantör av elverktyg och tillbehör, mätinstrument och trädgårdsredskap. Divisionen har ett omfattande produktsortiment riktat till professionella användare inom hantverk/industri och gör-det-självmarknaden. Fokus är användarvänliga, sladdlösa verktyg med hög prestanda, uppkopplade verktyg och tjänster, samt marknadens bredaste och bästa tillbehörssortiment. Viktigast i Power Tools-strategin är att göra proffs och hemmafixare mer effektiva genom innovationer, fortsatt digitalisering och utökade tjänster. I affärsområdet Consumer Goods ingår också dotterbolaget BSH Hausgeräte GmbH, som erbjuder ett brett utbud av moderna, energieffektiva och alltmer uppkopplade hushållsapparater. I produktportföljen ingår allt ifrån tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar, spisar, ugnar, och diskmaskiner, till små hushållsmaskiner som dammsugare, kaffemaskiner och köksmaskiner. BSH är en ledande aktör i paradigmskiftet från den analoga till den uppkopplade världen. Därför väljer dotterbolaget en konsumentfokuserad ”Hardware+” -strategi. Här erbjuder de alltmer digitala och personaliserade tjänster utöver innovativa hushållsapparater. SystemMaster är en digital styrenhet som möjliggör uppkoppling av alla hushållsapparater.

Borrhammare från Bosch
Bosch Smart Home control

Energy and Building Technology

Energy and Building Technology

Divisionen Building Technologies, som ingår i Energy and Building Technology, består av två affärsområden: den globala produktverksamheten för säkerhets- och kommunikationslösningar och den regionala systemintegrationsverksamheten. Den senare erbjuder lösningar och kundanpassade tjänster för byggnadssäkerhet, energieffektivitet och byggnadsautomation i utvalda länder. Båda enheterna fokuserar på kommersiella byggnader och infrastrukturprojekt. Produktportföljen omfattar videoövervakning, intrångs- och branddetektering och talat utrymningslarm, samt passerkontroll och professionella ljud- och konferenssystem. Divisionen Thermotechnology erbjuder lösningar för luftkonditionering, varmvatten och decentraliserad energihantering till sina kunder över hela världen. Divisionen tillhandahåller värmesystem och energihantering för bostadshus, vattenvärmare och kommersiella och industriella värme- och luftkonditioneringssystem. Funktioner som fjärrdiagnos gör att uppkollade enheter blir allt viktigare, liksom området elektriska värmepumpar. Divisionen Bosch Global Service Solutions tillhandahåller affärsprocesser och tjänster, främst för kunder inom fordons-, rese- och logistikindustrin och inom informations- och kommunikationsteknik. Robert Bosch Smart Home GmbH erbjuder uppkopplade, appstyrda produkter för hemmet.

Bosch Smart Home control

Ägarstruktur och organisation

Sedan 1964 är välgörenhetsstiftelsen Robert Bosch Stiftung GmbH den största aktieägaren. Stiftelsen bygger i modern tappning vidare på företagsgrundarens sociala engagemang och välgörenhetsinsatser. Robert Bosch Stiftung arbetar för att uppnå sina mål med via egna program och institutioner men även genom att stötta lämpliga projekt och initiativ av andra aktörer som syftar till att bemöta samhällsutmaningar.

Aktieägare och rösträttigheter för Robert Bosch GmbH

Kontakta Bosch

Vi ser fram emot att höra från dig.

Telefon

Skicka meddelande

Chatta med oss!

Har du några frågor eller förslag? Välkommen att chatta med oss helgfria vardagar 08.00-17.00.