Hoppa till huvudinnehåll
Bosch i Sverige

AIoT på kontor – får saker att fungera

The AIoT Show - Office

Vad tycker vi om att gå till jobbet? En av de största förändringar som den globala pandemin har fört med sig handlar om hur vi förhåller oss till kontorsarbete. Det är något som framtidsforskare och professorer redan hade undersökt under många år. Detta framtvingade uppehåll har dock fått många människor att tydligare fokusera på hur smarta uppkopplade enheter kommer att spela en ännu större roll på arbetsplatser under kommande år.

Vi kan definitivt räkna med att våra kontor kommer att bli säkrare, bekvämare, mer hållbara och mer teknologiskt avancerade – och detta lär i sin tur göra kontorsanställda mer produktiva. Här finns även en enorm affärspotential – enligt uppskattningar kommer marknaden för smarta kontor att omsätta över 400 miljoner kronor redan år 2023.*

Det vi redan vet är att det smarta kontoret förmodligen kommer att ha mycket gemensamt med smarta hem. Det är trots allt många saker som vi vill ha på båda platserna. När det gäller exempelvis säkerhet kan ständigt förbättrade sensorer och kameror i och omkring byggnader hålla oönskade gäster borta, spåra all aktivitet och registrera alla ankommande leveranser och besökare. Ansiktsigenkänning kommer att användas allt mer, medan all viktig information vi behöver kommer att gå lättare och snabbare att visa.

Risker upptäcks

Vi kommer att känna oss säkrare också. Teknologin för branddetektering används idag på allt fler sätt och har blivit betydligt stabilare tack vare ökad användning av artificiell intelligens.

Här spelar Bosch en viktig roll.

– Energi och säkerhet är två mycket viktiga områden för kontorsmiljön, och där har Bosch mycket att erbjuda, säger Robert Lagerstedt, chef för Software Architecture på Bosch i Norden. AIoT kommer att förbättra energieffektiviteten i kontorslokaler genom att exempelvis på ett intelligent sätt avgöra hur energi ska användas och fördelas. Säkerhetskameror finns ofta i kontor, och dessa kan utökas med AI-baserad bildanalys som gör att de kan upptäcka exempelvis säkerhetsintrång och bränder mycket tidigare och snabbare, säger han

AIoT och kontor

I Norden har Bosch ett forsknings- och utvecklingscenter i Lund, som ingår i det utvecklingsteam som arbetar med intelligenta säkerhetskameror. Här används erfarenheterna från mobilindustrin för att kunna utöka kamerorna med AI-teknologi.

– Det som gör dem så effektiva är hur de använder AI-algoritmer, tillägger Lagerstedt. Kamerorna kan upptäcka rök mycket tidigare än en vanlig brandvarnare. De inlärda algoritmerna är också mycket mer avancerade idag, vilket gör att rök och eld kan upptäckas även om inget ljus syns och larm kan avges mycket snabbare.

Framtiden underlättas

Säkerhet och trygghet är inte de enda faktorerna där AIoT-teknologin kan spela en avgörande roll för framtidens kontor. Den kommer garanterat göra jobbet enklare även för fastighetsansvariga. Med AI-baserad teknologi kommer dessa lättare att kunna reglera värme, kyla, belysning och luftrening i en byggnad, och se när den tillgängliga mängden av något material börjar bli låg eller om något på kontoret är trasigt. Dessutom kan en optimal temperatur hela tiden hållas i alla rum, så att energi sparas i rum som inte används. Sensorer hjälper till att registrera aktiviteten i rummen, bland annat genom att mäta temperatur och luftfuktighet, och dessa data behandlas sedan i molnet.

Samtidigt kommer vårt arbete när vi är på kontoret också att förbättras avsevärt sett till effektivitet och produktivitet med hjälp av AI och IoT. Allt från insamling av rapporter och bokning av mötesrum kommer att gå snabbare och smidigare. AI-drivna system kommer att hjälpa projektledare och avdelningschefer att exempelvis få tillgång till viktig information, se status för projekt i realtid och hämta data på ett ögonblick, så att de snabbare kan fatta rätt beslut.

Kontor

Rätt balans

Förbättrad effektivitet, bättre platsutnyttjande, komfort och säkerhet är bara några mått på hur våra kontor kommer att bli behagligare miljöer att arbeta och må bra i under kommande år. Den globala pandemin har fått många av oss att ompröva vad det är vi önskar oss av en arbetsplats. Många människor tillbringar trots allt fler vakna timmar på kontoret än i hemmet, så det är fullt rimligt att försöka göra arbetsupplevelsen så behaglig som det bara går. Med hjälp av AIoT har Bosch goda möjligheter att kunna bidra till det.

*www.marketsandmarkets.com

Dela på: