Hoppa till huvudinnehåll
Bosch i Sverige

Borta bra men hemmet smart

The AIot Show - Smart homes

Klockan är 6 på morgonen. Rullgardinerna har öppnats av en dator som vet precis när du ska vakna varje morgon, och din favoritlåt börjar spelas på stereon. Om du tittar på ditt smarta armbandsur ett ögonblick ser du att ditt blodtryck och din hjärtfrekvens är som de ska, samtidigt som du tar en klunk av ditt färdigbryggda kaffe och går ned för trappan. Telefonen plingar till – det är ett meddelande från din ugn där det står att dina croissants är färdiggräddade och precis sådär gyllenbruna som du vill ha dem, och att det är dags att fylla på kylskåpet när du går och handlar.

En utopi? Absolut inte – i framtidens hem kommer allt detta (och mycket därtill) att vara möjligt, tack vare smarta och uppkopplade produkter som kan lära sig vilka behov och önskemål vi har och sedan agera utifrån dessa.

Tre huvudområden

Smarta hem är bostäder med internetanslutna apparater som gör att vi kan övervaka och köra enheter och system på distans, ofta med hjälp av en smartphone. Systemen samverkar och utväxlar data och automatiserar sina reaktioner med hjälp av AI och IoT. Fördelarna med smarta uppkopplade produkter i hemmet kan i grunden delas in i tre områden: säkerhet, trygghet och komfort.

Smart homes

Först och främst går utvecklingen snabbt när det gäller övervakning med videokameror, ett viktigt affärsområde för Bosch. Teknologin för ansiktsigenkänning och uppkopplade kameror kommer att kunna se skillnaden mellan vänner, familj och ovälkomna besökare, och även låsa upp dörren för personer som känns igen. Om däremot ett inbrottsförsök sker kan systemet utlösa ett larm och meddela både dig och polisen.Bland de många säkerhetsaspekterna finns monitorer som förses med information från kameror och sensorer, och kan bli oumbärliga för äldre personer som bor ensamma genom att de exempelvis signalerar om en person ramlat.

När det gäller komfort finns redan en snabbt växande marknad för alla möjliga produkter från smarta ugnar till kaffebryggare, lampor, värme- och kylsystem, luftkvalitetsregulatorer och underhållningssystem.

Smart ugn

Ett smakprov av framtiden

Bosch ligger redan i täten med att revolutionera arbete i hushållet och ett exempel är den smarta ugnen Bosch Serie 8 från Bosch Home Appliances. När den artificiella intelligensen i ugnen har lärt sig vad du föredrar, kan den exempelvis meddela dig när din ugnsstek är tillagad eller brödet gräddat precis som du vill ha dem. Du får till och med ett meddelande i telefonen när din mat är perfekt tillagad.

– Smarta hem bör ses i ett bredare perspektiv, som en del av den uppkopplade staden och elnätet. Därför står de för en viktig del av produktutvecklingen, säger Ralf Mårtensson, Business Development Manager för Norden på Robert Bosch AB. Alla produkter från Bosch är uppkopplade, i enlighet med företagets framtidsstrategi: att erbjuda kunder nya, bättre funktioner i vardagen. Ett smart hem handlar om mer än bara uppkopplade hushållsapparater, säkerhet, värmepumpar och fjärrstyrning. I framtiden kommer olika laddningsfunktioner även att göra det möjligt att leverera el från hemmet till det allmänna elnätet. Om din elbil exempelvis är fulladdad och dagspriset för el är högt, kan du sälja tillbaka lite av strömmen till det nationella nätet. På motsvarande sätt kan du passa på att ladda upp din bil och dina apparater när elpriset är lågt. Allt detta kommer att skötas automatiskt.

Det finns även en annan fördel med den extrasmarta teknologin, tillägger Mårtensson.

– Ett smart och uppkopplat hem gör att kunderna kan erbjudas intelligenta servicelösningar. Detta ger enklare diagnostik på dina maskiner i hemmet, och om de behöver underhållas kan detta upptäckas omedelbart, säger han.

Cybersäkerhet

Trots den enorma potentialen kan smarta hem även medföra vissa utmaningar. En av dessa handlar om att ligga steget före cyberbrottslingar. En rad undersökningar har visat att många kunder oroar sig för att hackare kan tränga in i deras hem och orsaka stora problem.

– Cybersäkerhet är och kommer att förbli en av de viktigaste utmaningarna inom alla områden, från små fjärrkontroller till storskaliga infrastrukturfunktioner, säger Mårtensson.

Bosch har lång erfarenhet av IT-säkerhet, även från fordonsindustrin, och vi använder all vår kompetens för att skapa säkra anslutningsmöjligheter för våra produkter och skydda kunderna.Det finns alltså varningssignaler, men ändå förefaller det troligt att våra hem kommer att bli säkrare och bekvämare tack vare teknologins framsteg. Och eftersom våra hem är en så speciell och trygg plats för oss kommer vi fortsatt att sträva efter att göra dem ännu bättre.

Dela på: