Icon--AD-black-48x48Icon--address-consumer-data-black-48x48Icon--appointment-black-48x48Icon--back-left-black-48x48Icon--calendar-black-48x48Icon--Checkbox-checkIcon--clock-black-48x48Icon--close-black-48x48Icon--compare-black-48x48Icon--confirmation-black-48x48Icon--dealer-details-black-48x48Icon--delete-black-48x48Icon--delivery-black-48x48Icon--down-black-48x48Icon--download-black-48x48Ic-OverlayAlertIcon--externallink-black-48x48Icon-Filledforward-right_adjustedIcon--grid-view-black-48x48IC-logoutIC-upIcon--info-i-black-48x48Icon--Less-minimize-black-48x48Icon-FilledIcon--List-Check-blackIcon--List-Cross-blackIcon--list-view-mobile-black-48x48Icon--list-view-black-48x48Icon--More-Maximize-black-48x48Icon--my-product-black-48x48Icon--newsletter-black-48x48Icon--payment-black-48x48Icon--print-black-48x48Icon--promotion-black-48x48Icon--registration-black-48x48Icon--Reset-black-48x48share-circle1Icon--share-black-48x48Icon--shopping-cart-black-48x48Icon--start-play-black-48x48Ic-OverlayAlertIcon--summary-black-48x48tumblrIcon-FilledvineIc-OverlayAlertwhishlist
Nyheter

Toppmodernt testcenter för fordonsakustik

2019-04-15

Att bilentusiaster gärna stoltserar med sina högljudda bilar är det få som missat. Men numera är det även insidan som räknas.

Nu presenterar Bosch ett testcenter där akustiktesterna både går fortare och blir mer exakta.

Att bilentusiaster gärna stoltserar med sina högljudda bilar är det få som missat. Men numera är det även insidan som räknas. Akustiken i bilar har nämligen blivit en allt viktigare aspekt, både för bilproducenter och köpare. Men, då det går allt fortare att utveckla nya bilar krävs en ny, effektivare form av akustiktest. Nu presenterar Bosch ett testcenter där akustiktesterna både går fortare och blir mer exakta.

När en bil är i rörelse kan vibrationer från enskilda komponenter orsaka irriterande fordonsbuller. Akustikexperter kallar detta fenomen för NVH (noise, vibrations, harshness), buller, vibrationer, hårdhet på svenska, och att utföra så kallade NVH-analyser för att minimera oljud i bilar är numera en självklar del för ingenjörer inom fordonsindustrin.

– De allt kortare utvecklingscyklerna kräver en bättre integration av akustisk optimering i de redan befintliga utvecklingsprocesserna, säger Jörg Vetter, Senior Manager, New Calibration Services & Products vid Bosch Engineering.

I dagsläget utförs ofta akustiktester under testkörningar på allmänna vägar eller på testbanor där faktorer som väder, omgivningsljud, och förare kan ha stor inverkan på mätresultaten. Detta gör testerna både utdragna och i princip omöjliga att återskapa. Samtidigt ställer staten och konsumenters ständigt högre krav på fordons ljudnivåer. Detta innebär att fordonsakustik har blivit något utav en nyckelutmaning för fordonsindustrin. Nya el- och hybridmotorer innebär dessutom helt nya typer av utmaningar för akustikexperter.

– I vårt testcenter kan vi snabbt upptäcka ljudkällor som försämrar körkomforten och utveckla motåtgärder tillsammans med våra kunder, säger Jörg Vetter.

Med det toppmoderna, helt ljudisolerade testcentret för fordonsakustik i tyska Abstatt har Bosch skapat optimala förhållandena för att effektivt och exakt analysera fordons NVH-reslutat, utan yttre påverkan. Centret kommer att göra det möjligt att reducera utvecklingstiderna, spara in kostnader och samtidigt förbättra fordons akustik.

.

Presskontakt

Presskontakt

Lotta Törnberg
Head of Corporate Communications
Telefon
E-postadress

Allmänna frågor om Bosch

Fler nyheter