Bilar och mer 1926–1945
Bosch tog sig strävsamt genom en berg- och dalbana av ekonomiska kriser och nationalsocialistiska förordningar. Sedan började andra världskriget och företaget ställdes inför nya, enorma utmaningar.
Dieselinsprutningspump – den andra grundstenen
Efter många års arbete lanserades 1927 en innovation som skulle stå sig fram till idag – dieselinsprutningspumpen. Det var Boschs reaktion på vidareutvecklingen av dieselmotorer, som till skillnad från bensinmotorer inte krävde någon magnettändning. De första dieselinsprutningspumparna användes i lastbilar. 1936 började de användas i personbilar.
Fler järn i elden – nya affärsområden
En djup kris i Tysklands fordonsindustri gjorde att Bosch 1926 började ompröva sin produktportfölj. Det inspirerade till att kombinera ett flertal olika strategier som tidigare hade visat sig lyckosamma – att förbättra produkter och utveckla dem för serietillverkning (som för elverktyg och uppvärmningsteknik) kombinerat med nya projekt som radio- och TV-teknik.
Elverktyg
Hårklippningsmaskiner och borrhammare
Bosch-ingenjören Hermann Steinhart stötte 1927 på en produkt i sin testverkstad som genast väckte hans entusiasm. Hårtrimmern "Forfex" hade motorn inbyggd i handtaget vilket öppnade upp många nya möjligheter. Steinharts avdelning utvecklade Forfex för serietillverkning. Man vidareutvecklade konceptet de följande åren och skapade så småningom den första borrhamren. Teamet använde produktionsbyggnaderna i Boschs anläggning för att testa produkten.
Foto: Borrhammare från Bosch i arbete (1936)
Framgångsrikt samarbete – produktion med en stark partner
Nästan tio år efter krigsslutet utgjorde försäljningen utomlands bara 34 procent av den totala försäljningen. Höga transportkostnader och tullhinder gjorde att Bosch började prova olika alternativ. I Frankrike, Storbritannien och Italien började jakten på samarbetspartner för lokal tillverkning. I Australien och Japan tillverkade partnerföretag produkter på licens från Bosch. 1932 hade andelen försäljningen utomlands ökat till 55 procent.
FESE
Banbrytande teknik
Tillsammans med skotten John Logie Baird – som uppfann televisionen – och företagen Zeiss Ikon och Loewe grundade Bosch företaget Fernseh AG (FESE) år 1929. Åratal av forskning gav snabbt stora framgångar. FESE levererade de första elektroniska inspelningsenheterna för OS i Berlin 1936. Samma år presenterades de första TV-mottagarna för privatpersoner. Under kriget beordrades FESE på att för militära syften utveckla en bomb med inbyggd kamera som kunde fjärrstyras via en TV-bild. Krigsslutet satte stopp för projektet som då nått testfasen.
Foto: TV-mottagare från FESE för hemmabruk (1938)
Bensininsprutning för flygmotorer och TV-teknik
När nationalsocialisterna tog makten ställdes Bosch inför stora utmaningar. Regimen beordrade företaget att bedriva forskning och utveckling av bensininsprutningsteknik för flygmotorer och att uppföra nya anläggningar. I synnerhet televisionstekniken rönte militär uppmärksamhet. Andelen försäljning utomlands nådde en botten på nio procent 1939.
Vapen och tvångsarbete
I början av andra världskriget ställdes Boschs verksamhet åter om till militär tillverkning. Militären var vid det laget så beroende av motorfordon att företagets fordonsverksamhet tilläts fortsätta. Som inom hela den tyska industrin kallades medarbetarna in och ersattes med tvångsarbetare från de ockuperade territorierna. Vissa tvingades bo och arbeta under omänskliga förhållanden.
Motstånd och skydd av judar
Samtidigt stödde Boschs ledning aktivt motståndet mot den nationalsocialistiska regimen. Pådrivande var Carl Friedrich Goerdeler, som hade utsetts till en av företagets rådgivare. Förföljda judar anställdes så att de inte skulle deporteras till koncentrationsläger eller fick ekonomiskt stöd för att emigrera.
Slutet
Boschs produktionsanläggningar bombades flera gånger av de allierade. Robert Bosch dog 1942 och upplevde aldrig hur delar av hans fabriker ödelades. Han hade lämnat tydliga instruktioner till sina efterträdare för hur fabriken som bar hans namn skulle drivas.